Воскресіння день, просвітімся торжеством.


  Серце кожної людини, яка в цей День приходить до храму, переповнюється радістю. Радістю не від того, що закінчився піст, і можна їсти всі продукти, радістю не від того, що закінчилися сумні постові піснеспіви і в храмах більше не закликають до покаяння.

Пасхальна радість для православного християнина полягає зовсім в іншому. Якщо людина не вірить у те, що вона буде жити вічно і що Христос відкрив для неї двері Царства Небесного, то життя її безрадісне. Без воскресіння Христа Спасителя молитва, піст чи добрі діла не мають змісту. Людина, яка перебуває в пітьмі, не може бачити кольорів світу. Вона не може бачити і шлях, по якому повинна йти. Всі речі їй здаються чорними або сірими. Так само і людина, яка живе без Бога, бачить все навколо себе в темних барвах. Їй здається, що її життя погане і немає заради чого жити і щось робити. Гріх, який опановує людину, переконує її, що не варто ставати кращою, не варто йти до Бога, краще безцільним життям наближатися до смерті. Життя, в якому немає Бога, не має сенсу. Якби Євангеліє не розповідало нам про воскресіння Христове, воно було б звичайною людською книгою. Якби було потрібно двома словами пояснити, в чому полягає православна віра, то це були б слова: «Христос воскрес!» Воскрес і сповнив ту тисячолітню працю Бога над людиною, завдяки якій люди змогли прийняти Спасителя, Він прийшов до них і приніс викуплення. Воскресіння Христове стало світлом, яке просвітило людей і дало їм бачення шляху до Бога. Нехай світло воскресіння Христового просвітить наші душі, знищить гріх і запалить в наших серцях справжню любов до Бога.!                                          

 

Протоієрей Володимир Добровольський


Друк   E-mail